Luchtkwaliteit verbeteren in uw sportschool? Kies voor luchtreiniging naast ventilatie!

Grootschalig onderzoek naar luchtreiniging op sportlocaties

Luchtreiniging wordt steeds breder erkend als dé manier om de luchtkwaliteit te verbeteren op sportlocaties zoals sportscholen en stadions. Luchtreinigers zorgen voor een sterke daling van het aantal aerosolen. Daarmee beperken ze virusverspreiding tot een minimum. Na onderzoek in een sportschoolsetting is de TU Eindhoven nu bezig met internationaal baanbrekend onderzoek met inzet van luchtreinigers. Testlocatie: de Johan Cruijff Arena.

Verschillende sportscholen in Nederland zetten inmiddels RECO luchtreinigers in. Hierbij zijn afnames van de aerosolendruk tot wel 70% bereikt. Geef virusverspreiding in uw sportschool geen kans wanneer u de deuren weer mag openen! Vraag een gratis testplaatsing aan en ervaar zelf het effect van luchtreiniging.

Gratis testplaatsing aanvragen

Hoe verspreidt een virus zich in een sportschool?

Er zijn steeds meer wetenschappers en instanties die 3 manieren van virusverspreiding onderscheiden: via direct contact zoals handen schudden, indirect contact zoals een deurklink vastpakken of via de lucht door aerosolen. Onder andere het Amerikaanse RIVM, de CDC, een groep van 239 wetenschappers en Maurice de Hond zijn overtuigd van de virusoverdracht door aerosolen.

Wat zijn aerosolen?

Biochemisch technoloog Eliane Khoury legt dat op een heldere manier uit: “Veel mensen denken ten onrechte dat aerosolen kleine vochtdruppeltjes zijn…Aerosolen zijn een mengsel van vloeistofdeeltjes en kleine vaste deeltjes, dus ook pollen, fijnstof en andere ziekteverwekkers, die in een gas rondzweven. In woningen en kantoren bestaat dat gas uit de lucht die we inademen. Een deel van de aerosolen zijn levensvatbaar, dan spreek je over bio-aerosolen. Daarbij kan het ook om virusdeeltjes gaan die in of op een gastheer zitten, zoals een fijnstofdeeltje of vloeistofdruppeltje. Wanneer je ventileert, moet je dus maatregelen doorvoeren om zo veel mogelijk aerosolen te verwijderen, waarmee je ook het risico op coronabesmetting reduceert.” (Koude en Luchtbehandeling)

TU Eindhoven: “zelfs bovengemiddelde ventilatie niet genoeg in sportschool”

De Technische Universiteit Eindhoven heeft onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit in een sportschool.  Het doel was om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van aerosolen in de lucht bij het sporten. Met bijna 150 sensoren werd gemeten hoeveel aerosolen vrijkwamen en hoe die zich gedurende de dag door de ruimte verspreidden.

Prof. dr. ir. Bert Blocken is hoofdonderzoeker in dit onderzoek. Hij zegt tegen de NOS: “Wat we zagen was dat het reguliere ventilatiesysteem in Eindhoven, dat 5.7 keer meer ventileert dan officieel vereist is, de lucht niet voldoende ververste voor de hoeveelheid mensen die daar met matige inspanning bezig was. De concentratie aerosolen liep naarmate de dag vorderde hoog op." Maar toen in dezelfde ruimte twee luchtreinigers werden geïnstalleerd, verbeterde de situatie. Toen bleef de concentratie aerosolen op een continu laag niveau."

De luchtreinigers die in dit onderzoek gebruikt werden, werken met dezelfde techniek als de RECO luchtreiniger.

Luchtreiniging: oplossing voor schonere lucht in sportscholen

Bij slecht weer en geluidsoverlast van buiten is het geen optie om ramen tegen elkaar open te zetten om extra te ventileren. Daarnaast blijkt dus uit het onderzoek van de TU Eindhoven dat ventilatiesystemen bij intensief sporten niet voor voldoende schone, gezonde lucht zorgen. Om in deze situaties toch het binnenklimaat te verbeteren, is luchtreiniging een uitstekende oplossing. Door een viervoudige filtertechniek zorgt de RECO luchtreiniger voor een écht schone, frisse en gezonde lucht in sportscholen. Het apparaat verlaagt de aerosolendruk binnen no-time tot een zeer laag niveau. Naast virussen filtert de luchtreiniger ook bacteriën, pollen en geuren.

Hoe werkt de RECO luchtreiniger?

De techniek achter de RECO luchtreiniger

  1. Het eerste filter is een plasmafilter dat geïoniseerd plasma (O3) onttrekt aan O2-groepen in de lucht. Ook vindt er waterstof-ionisatie plaats.
  2. Het tweede filter is een nano-glasvezelfilter dat grove verontreinigingen opvangt dankzij een glasvezelmat. Die mat wordt elektrostatisch geladen.
  3. Het derde filter is een elektrostatisch filter met 2 metalen kernen. Deze kernen schakelt de grove verontreinigingen uit door elektrische ontlading. Dit wordt ook wel ESD genoemd.
  4. Het laatste filter is een actief koolstoffilter. Dit filter vangt vrijgekomen ozongroepen op zodat er alleen zuurstof, koolstofdioxide en water overblijft. Hydroxilgroepen (OH) onttrekken het waterstofmolecuul (H) uit de beschermlaag van de bacterie. Dit schakelt geuren, schimmels, bacteriën en virussen uit.

Meer over de RECO luchtreiniger

RECO Luchtreiniging: 3 financieringsvormen, betere luchtkwaliteit, compleet servicepakket

Deze onzekere tijd vraagt om een flexibiliteit in financiering. Daarom biedt RECO Luchtreiniging de luchtreinigers aan met 3 financieringsopties: kopen, leasen en huren. Welke optie u ook kiest, u gaat hoe dan ook voor de beste luchtkwaliteit voor uw leden en personeel. Daarnaast profiteert u standaard gratis van een uitgebreid servicepakket:

  • Gratis testplaatsing
  • Luchtkwaliteitmeting
  • Advies op maat voor uw sportschool
  • Transport en installatie

Meer over de financieringsopties

Tijdelijk: gratis testplaatsing op uw sportschool!

Tijdelijk kunt u volledig kosteloos en vrijblijvend het effect van luchtreiniging ervaren tijdens een gratis testplaatsing. Met één of meerdere RECO luchtsensors meten we de luchtkwaliteit in uw sportschool. Vervolgens schakelen we de luchtreiniger in en analyseren we de verschillen. Na afloop van de testweek bespreken we de resultaten en stellen we een advies op maat voor uw ruimte(s) op hoe we de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. We hebben al bij verschillende sportscholen succesvolle testplaatsingen uitgevoerd. Bent u de volgende?

Gratis testplaatsing aanvragen