De Luchtreiniging Kennisbank
Antwoorden op veelgestelde vragen over luchtreiniging
Benieuwd naar wat luchtreiniging is, hoe het precies werkt of heeft u een praktische vraag aan RECO Luchtreiniging? Onze adviseurs geven u graag antwoord op al uw vragen over luchtreiniging in onderstaande Luchtreiniging FAQ. Staat uw vraag er niet tussen? Bel ons op +31 (0)71 - 341 91 20 of stel uw vraag via het contactformulier. We kijken ernaar uit om ook uw binnenruimte te mogen voorzien van een gezonde, virusvrije lucht!
Algemene vragen over luchtreiniging
Wat zijn aerosolen?
Wat zijn aerosolen?
Biochemisch technoloog Eliane Khoury legt dat op een heldere manier uit: “Veel mensen denken ten onrechte dat aerosolen kleine vochtdruppeltjes zijn…Aerosolen zijn een mengsel van vloeistofdeeltjes en kleine vaste deeltjes, dus ook pollen, fijnstof en andere ziekteverwekkers, die in een gas rondzweven. In woningen en kantoren bestaat dat gas uit de lucht die we inademen. Een deel van de aerosolen zijn levensvatbaar, dan spreek je over bio-aerosolen. Daarbij kan het ook om virusdeeltjes gaan die in of op een gastheer zitten, zoals een fijnstofdeeltje of vloeistofdruppeltje. Wanneer je ventileert, moet je dus maatregelen doorvoeren om zo veel mogelijk aerosolen te verwijderen, waarmee je ook het risico op coronabesmetting reduceert.” (Koude en Luchtbehandeling)
Wat is luchtreiniging?
Wat is luchtreiniging?
Luchtreiniging is een techniek die door filtering de lucht zuivert van onder andere virussen, geuren, pollen en allergenen (Wikipedia). Het apparaat dat vuile lucht aanzuigt en deze gezuiverd weer uitstoot, wordt een luchtreiniger genoemd. Er zijn verschillende typen luchtreinigers in omloop, met ieder weer hun eigen effect, capaciteit en toepassing. Zo heb je luchtreinigers voor particulier, commercieel en industrieel gebruik. De werking van een luchtreiniger hangt af van de filtertechniek(en).
Wanneer heb ik een luchtreiniger nodig?
Wanneer heb ik een luchtreiniger nodig?
Veel afgesloten binnenruimtes waar meerdere personen bij elkaar zitten hebben baat bij een luchtreiniger. Dit nut wordt nog sterker als die personen veel inspanning leveren, de groepsgrootte verhoogd wordt en de ruimte weinig natuurlijke ventilatie heeft.
Ook kleinere groepen mensen die kort na elkaar in een ruimte komen, kunnen via aerosolen een virus of bacterie aan elkaar overdragen. Denk hierbij aan centrale plekken in winkels, ziekenhuizen, publieke gebouwen, scholen en sportclubs.
Naast het bestrijden van het veelbesproken coronavirus zorgt de RECO luchtreiniger überhaupt voor een schonere lucht. Deze lucht is vrij van geuren, pollen, allergenen en andere grove verontreinigingen. Luchtreinigers zijn er dus voor iedereen die een gezonde binnenlucht wil!
Het precieze effect van luchtreinigers kan RECO Luchtreiniging meten met luchtsensoren tijdens een gratis testplaatsing. Op basis van gemeten waarden vóór en na inzet van luchtreinigers bieden we u een adviesrapport over de luchtkwaliteit.
Hoeveel luchtreinigers heb ik nodig?
Hoeveel luchtreinigers heb ik nodig?
Dit is afhankelijk van de grootte van een ruimte, de hoeveelheid aanwezige personen en het type activiteit dat in die ruimte plaatsvindt. Door onze luchtkwaliteitmetingen en praktijkervaring kunnen we inmiddels een aantal gerichte voorbeeldsituaties geven, met daarbij de benodigde hoeveelheid luchtreinigers:
- Kantoor van 80 m² met 5 personen: 1 RECO luchtreiniger
- Sportschool van 400 m²: 3 RECO luchtreinigers
- Kantineruimte van 80 m² met 12 personen: 2 RECO luchtreinigers
Zeker weten hoeveel luchtreinigers er nodig zijn voor uw ruimte en gebruikssituatie? Neem vrijblijvend contact op met een RECO Luchtreiniging-adviseur via 071 341 91 20 of stuur een e-mail naar luchtreiniging@reco.eu.
Wat is het verschil tussen een luchtreiniger, luchtbevochtiger, luchtzuiveraar, luchtfilter en al die termen?
Wat is het verschil tussen een luchtreiniger, luchtbevochtiger, luchtzuiveraar, luchtfilter en al die termen?
De namen zeggen het eigenlijk al: een luchtreiniging haalt daadwerkelijk verontreinigingen uit de lucht terwijl een luchtbevochtiger alleen de luchtvochtigheid in een ruimte verhoogt. Dit laatste kan bijvoorbeeld handig zijn in souterrains met droge lucht, waar je prikkelende ogen en een droge huid van kunt krijgen. Verontreinigingen die luchtreinigers uit de lucht kunnen halen, zijn o.a. virussen, bacteriën, geuren en pollen. Luchtreinigers verbeteren dus actief de luchtkwaliteit.
Verschillen tussen luchtreinigers (ook wel luchtzuiveraars genoemd) zitten voornamelijk in de grootte van de deeltjes die gereinigd worden uit de lucht en het filtertype. Een goede reiniger reinigt tot en met de kleinste aerosolendeeltjes.
Welke soorten luchtreinigers zijn er?
Welke soorten luchtreinigers zijn er?
De bekendste soorten luchtreinigers zijn die met een HEPA-filter en die met een ionisator. De RECO luchtreiniger onderscheid zich van beiden.
- Luchtreiniger met HEPA-filter
Het nadeel van HEPA-filters is dat ze bij intensief gebruik vaak om de 3 maanden vervangen moeten worden. Het vervangen brengt nog een risico met zich mee, omdat de virusdeeltjes worden opgevangen in het filter. Het geïoniseerde plasmafilter wat RECO toepast deactiveert virusdeeltjes in plaats van dat het ze opvangt. Daarnaast heeft het plasmafilter een levensduur van 20.000 uur, gemiddeld 4 – 5 gebruiksjaren.
Een tweede verschil is dat de HEPA-filtertechniek op basis van fijnmazigheid en gebruikt het daarom veel energie om lucht door de fijnmazige filters te zuigen. Hier heeft het plasmafilter geen last van, waardoor de RECO luchtreiniger veel minder stroom verbruikt.
- Luchtreiniger met ionisator
Het nadeel van een luchtreiniger met alleen een ionisator is dat er veelvuldig ozon vrijkomt. De RECO Luchtreiniger werkt met geïoniseerd plasma. Als er in het proces ozon vrijkomt, wordt het opgevangen door het actief koolstoffilter. Zo zorgen we voor uw gezondheid.
De RECO Luchtreiniger heeft het beste van luchtreinigingstechnieken. We combineren vier filters: vier filtertechnieken gecombineerd: een plasmafilter, nano-glasvezelfilter, elektrostatisch filter en actief koolstoffilter.
De RECO luchtreiniger
Welke filtertechnieken gebruikt de RECO luchtreiniger?
Welke filtertechnieken gebruikt de RECO luchtreiniger?
De RECO luchtreiniger maakt gebruik van een viervoudige filtertechniek.
- Het eerste filter is een plasmafilter dat geïoniseerd plasma (O3) onttrekt aan O2-groepen in de lucht. Ook vindt er waterstof-ionisatie plaats.
- Het tweede filter is een nano-glasvezelfilter dat grove verontreinigingen opvangt dankzij een glasvezelmat. Die mat wordt elektrostatisch geladen.
- Het derde filter is een elektrostatisch filter met 2 metalen kernen. Deze kernen schakelt de grove verontreinigingen uit door elektrische ontlading. Dit wordt ook wel ESD genoemd.
- Het laatste filter is een actief koolstoffilter. Dit filter vangt vrijgekomen ozongroepen op zodat er alleen zuurstof, koolstofdioxide en water overblijft. Hydroxilgroepen (OH) onttrekken het waterstofmolecuul (H) uit de beschermlaag van de bacterie. Dit schakelt geuren, schimmels, bacteriën en virussen uit (PlasmaMade).
Wat filtert de RECO luchtreiniger precies?
Wat filtert de RECO luchtreiniger precies?
Aerosolen (fijnstof en vloeistof), huisstofmijt, bacteriën, pollen en stofdeeltjes.
Helpt de RECO luchtreiniger ook tegen rooklucht, asma, hooikoorts en allergieën?
Helpt de RECO luchtreiniger ook tegen rooklucht, asma, hooikoorts en allergieën?
Ja, de RECO luchtreiniger helpt tegen aerosolen (fijnstof en vloeistof), huisstofmijt, bacteriën, pollen en stofdeeltjes.
Waarin is de RECO luchtreiniger anders dan traditionele luchtreinigers?
Waarin is de RECO luchtreiniger anders dan traditionele luchtreinigers?
De RECO luchtreiniger heeft 5 belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele luchtreinigers:
- Boosdoeners van COVID-19 effectiever aangepakt
Traditionele luchtreinigers zijn gericht op het filteren van fijnstof uit de lucht. Een aerosol is anders dan fijnstof en moet daarom anders aangepakt worden. - Energiezuiniger door recirculatie
RECO luchtreinigers recirculeren de lucht waardoor er geen warmte en energie verloren gaat. Traditionele luchtreinigers zuigen vuile lucht af naar buiten waardoor het energieverbruik stijgt en de verbruikskosten toenemen. - Filtert geuren, pollen, allergenen en vet
Traditionele luchtreiniging voert lucht af, maar reinigt deze niet. RECO luchtreinigers filteren o.a. geuren, pollen, allergenen en vet. Naast de bestrijding van COVID-19 is hij dus universeel toepasbaar voor een schoner binnenklimaat - Fluisterstil
Traditionele luchtreinigers maken op een hoge stand vaak veel geluid. Tijdens een gratis testplaatsing ervaart u dat de RECO luchtreiniger bijna onhoorbaar is. En dat terwijl hij tot wel 400 m³ per uur kan reinigen. - Veel lager stroomverbruik (15-48 watt)
Door DC technologie en de 230V-aansluiting verbruikt de RECO luchtreiniger minder stroom dan traditionele reinigers.
Wat is ionisatie en zijn er nadelen van deze techniek?
Wat is ionisatie en zijn er nadelen van deze techniek?
Ionisatie is het proces waarbij een atoom of molecuul uit ongeladen toestand een elektron kwijtraakt of er een bijkrijgt, waardoor het verandert in een geladen deeltje, ook wel ion genoemd. Ionisatie is geen spontaan proces: er is energie voor nodig, die ionisatiepotentiaal wordt genoemd. (Wikipedia)
Een nadeel van ionisatie is dat er ozon vrijkomt. In tegenstelling tot andere luchtreinigers, vindt de ionisatie van de RECO luchtreiniger plaats binnen in het plasmafilter. Daarnaast vangt het actieve koolstoffilter vrijgekomen ozon-molecuulgroepen op. Dit ozonfilter is veilig en gecertificeerd voor de consumentenmarkt. Dit alles maakt de RECO luchtreiniger één van de minst schadelijke luchtreinigers op de markt.
Heeft de RECO luchtreiniger een HEPA-filter?
Heeft de RECO luchtreiniger een HEPA-filter?
Nee, omdat dit onderhoudsgevoeliger is dan de viervoudige filtertechniek die in de RECO luchtreiniger zit. Kortweg maakt de RECO luchtreiniger gebruik van ionisatie en een plasmafilter.
Wat zijn de specificaties van de RECO luchtreiniger?
Wat zijn de specificaties van de RECO luchtreiniger?
Hoogte = 1700 mm
Diameter = 370 mm
Diameter voet = 420 mm
Gewicht = 40 kg
Voltage = 220 - 240 V
Capaciteit = 40 - 150 m²
Geluidsniveau stand 1 = 38 dB
Geluidsniveau stand 2 = 42 dB
Luchtcapaciteit = 200 - 400 m³/h
Opgenomen vermogen = 300 W
Keuring = CE
De specificaties, impressie-afbeeldingen en meer informatie over onze dienstverlening kunt u vinden op onze productpagina.
Heeft de RECO luchtreiniger onderhoud nodig?
Heeft de RECO luchtreiniger onderhoud nodig?
Het voorfilter aan de onderzijde vangt het meest ‘stof’ (grove fijnstofdeeltjes) op en dient daarom ongeveer eens per half jaar gestofzuigd te worden. De viervoudige filters hebben een degradatie van 10% over vijf jaar. De RECO luchtreiniger heeft dus praktisch geen onderhoud nodig.
Wat kost de RECO luchtreiniger?
Wat kost de RECO luchtreiniger?
De bruto verkoopprijs van de RECO luchtreiniger is € 4.499,- U kunt de luchtreiniger ook leasen of huren.
Lees meer over onze financieringsvormen op onze productpagina
Vragen over gebruik van de RECO luchtreiniger
Is de RECO luchtreiniger ook bedoeld voor particulier gebruik in huis?
Is de RECO luchtreiniger ook bedoeld voor particulier gebruik in huis?
Nee, de RECO luchtreiniger is alleen bedoeld voor zakelijk gebruik. Wilt u ook binnenshuis profiteren van een gezonde binnenlucht, installeer dan een PlasmaMade Airfilter in de afzuigkap in uw keuken. U bespaart niet alleen energiekosten door recirculatie, maar elimineert tegelijkertijd geuren, pollen, bacteriën en virussen die in de lucht zitten. Lees hier meer over op de website van PlasmaMade.
Kan ik de luchtreiniger gebruiken voor meerdere ruimtes?
Kan ik de luchtreiniger gebruiken voor meerdere ruimtes?
U kunt de luchtreiniger goed gebruiken voor meerdere ruimtes als deze met elkaar verbonden zijn door een gang of deur.
Mijn ruimte heeft een aparte vorm/indeling. Hoe gaan jullie daarmee om?
Mijn ruimte heeft een aparte vorm/indeling. Hoe gaan jullie daarmee om?
Stuur ons een foto of plattegrond via het online contactformulier. Hiermee geven we u graag advies over de inzet van luchtreinigers in uw specifieke ruimte.
Moet de luchtreiniger op een bepaalde plaats in de ruimte staan?
Moet de luchtreiniger op een bepaalde plaats in de ruimte staan?
Bij voorkeur zo centraal mogelijk in de ruimte, om zo het paraplu-effect van schone lucht te creëren. We snappen dat dit niet altijd mogelijk is, daarom adviseren we een plattegrond mee te sturen met uw aanvraag. Een snelle schets of overzichtsfoto van de ruimte is al genoeg!
Wanneer kan ik de luchtreiniger het beste aanzetten?
Wanneer kan ik de luchtreiniger het beste aanzetten?
Dit is afhankelijk van het aantal personen in uw ruimte. Het beste is om een continue stroom van gereinigde lucht in de ruimte te hebben. Zet hiervoor de luchtreiniger een half uur voordat u de ruimte betreed aan. Hiermee reduceert u alvast de aanwezige basisconcentratie van aerosolen.
Is het gevaarlijk om een actieve luchtreiniger aan te raken?
Is het gevaarlijk om een actieve luchtreiniger aan te raken?
Het is niet gevaarlijk om een luchtreiniger aan te raken. We raden u echter aan om niet onnodig de filters aan te raken.
Moeten ramen dicht bij gebruik van de luchtreiniger?
Moeten ramen dicht bij gebruik van de luchtreiniger?
Om deze vraag goed te beantwoorden, moeten we de locatie van de ruimte goed beoordelen. Over het algemeen is de buitenlucht echter schoner dan de binnenlucht en dan is natuurlijke ventilatie (door open ramen en deuren) een goede toevoeging op luchtreiniging. Daarnaast is het ook goed voor de afvoer van CO2. Ons advies is dus: zet het raam maar vaak open!
Moet het ventilatiesysteem uitgeschakeld worden bij gebruik van de luchtreiniger?
Moet het ventilatiesysteem uitgeschakeld worden bij gebruik van de luchtreiniger?
Dit is erg afhankelijk van het type ventilatiesysteem. Het uitgangspunt hierbij is de vraag: wanneer zijn de filters voor het laatst gereinigd of vernieuwd? Maakt u gebruik van een recirculatiesysteem, dan raden wij niet aan dit in te schakelen. Deze systemen blazen namelijk vervuilde lucht door gekoppelde ruimtes, zonder dat deze lucht onderweg écht gereinigd wordt. Wanneer er ook toevoer is van buitenlucht, spreken we van een luchtverversingssysteem. Dit systeem kunt u goed gebruiken.
(Wanneer) moet ik de luchtreiniger op een krachtigere / zwakkere stand zetten?
(Wanneer) moet ik de luchtreiniger op een krachtigere / zwakkere stand zetten?
Wanneer er voor uw gevoel ‘veel’ personen in de ruimte zijn, raden we aan de luchtreiniger op de krachtige stand (2) te zetten. Hierna kan de luchtreiniger weer op de zachtere stand 1 gezet worden. Pas bij een onprettige ozon-/metaallucht hoeft u de luchtreiniger zachter te zetten of tijdelijk uit te schakelen.
Ik ruik een metaallucht / ozonlucht, wat is dat?
Ik ruik een metaallucht / ozonlucht, wat is dat?
Deze geur is niet schadelijk maar kan wel als vervelend ervaren worden. De gepatenteerde filtertechniek produceert plasma en ionen die in het filter worden vermengd met de lucht en vervolgens door het elektrostatisch filter worden geleid. Als de lucht zo schoon is dat er bijna niks meer gereinigd kan worden, kan er een geur van het filter afkomen die ruikt naar metaal. Daarnaast is het product nieuw (net uit de fabriek) en moet het nog een beetje ‘slijten’.
Luchtkwaliteitmeting
Voeren jullie ook luchtkwaliteitmetingen uit?
Voeren jullie ook luchtkwaliteitmetingen uit?
Wij voeren geen ‘losse’ luchtkwaliteitmetingen uit, maar wel als onderdeel van een testplaatsing van onze luchtreiniger. Een testplaatsing beginnen wij met het installeren van één of meerdere luchtsensoren om de luchtkwaliteit van uw ruimte te meten op 5 factoren. We bespreken vervolgens samen de uitkomst en schakelen een luchtreiniger op locatie in. De effecten beschrijven wij naderhand in een adviesrapport, zodat u precies inzichtelijk hebt hoe groot het voordeel is van onze luchtreinigers in uw ruimte.
Wat meet de luchtsensor?
Wat meet de luchtsensor?
RECO luchtsensors meten de luchtkwaliteit in een ruimte op 5 factoren:
- Temperatuur (°C)
- Luchtvochtigheid (rH)
- Koolstofdioxide (CO²)
- Vluchtige organische stoffen (TVOC)
- Aerosolenconcentratie (PM1 – PM2.5 – PM10)
Moet ik een RECO luchtsensor apart huren?
Moet ik een RECO luchtsensor apart huren?
Nee, de luchtsensor zit inbegrepen bij de gratis luchtkwaliteitmeting die wij tijdens een testperiode uitvoeren bij u op locatie.
Wat kost de luchtkwaliteitmeting?
Wat kost de luchtkwaliteitmeting?
De luchtkwaliteitmeting is onderdeel van onze gratis testplaatsing van de luchtreiniger. De meting kost u dus niets.
Kan ik de data van de luchtsensor real-time bekijken?
Kan ik de data van de luchtsensor real-time bekijken?
De data van de luchtsensoren zijn niet real-time inzichtelijk, maar wordt wel verwerkt in ons adviesrapport aan het einde van de testplaatsing. Onze adviseurs interpreteren de data en komen met een advies op maat voor uw ruimte.
Wat doen jullie met de verzamelde data van de luchtsensor?
Wat doen jullie met de verzamelde data van de luchtsensor?
Deze data wordt achter een beveiligde verbinding opgeslagen en alleen gebruikt voor uw persoonlijke adviesrapport.
Moet de luchtsensor aangesloten worden op mijn eigen netwerk?
Moet de luchtsensor aangesloten worden op mijn eigen netwerk?
Nee, dat hoeft niet. RECO Luchtreiniging levert een eigen draadloos WiFi-netwerk mee voor de testplaatsing. U maakt dus ook geen kosten voor datagebruik.
Prijzen, levering en service
Wat kost de RECO luchtreiniger?
Wat kost de RECO luchtreiniger?
De bruto verkoopprijs voor een RECO luchtreiniger is € 4.499,-. U kunt de luchtreiniger ook leasen of huren. Hierbij zit een gratis luchtkwaliteitmeting en testplaatsing, advies, transport en installatie allemaal inbegrepen. De benodigde hoeveelheid luchtreinigers en luchtsensors is afhankelijk van de ruimte en de activiteit in de ruimte. Wij bieden hierin advies op maat.
Verstrekt de overheid subsidies voor luchtreinigers?
Verstrekt de overheid subsidies voor luchtreinigers?
Tot op heden zijn er geen gerelateerde subsidieprogramma’s bij ons bekend.
Wat is de voorraad en levertermijn van de RECO luchtreinigers?
Wat is de voorraad en levertermijn van de RECO luchtreinigers?
In overleg met u en op basis van de luchtkwaliteitmeting bepalen we het juiste aantal luchtreinigers voor uw locatie(s). Door onze ruime voorraad kunnen wij de luchtreinigers meestal binnen 2 werkdagen bij u op locatie plaatsen.
Wat houdt jullie luchtreinigingservice in?
Wat houdt jullie luchtreinigingservice in?
Of u nu een luchtreiniger koopt, least of huurt: u krijgt standaard gratis 1 week testplaatsing met een luchtkwaliteitmeting én advies op maat. Bij lease en huur verzorgen we ook het onderhoud.
Kan ik een gratis test op mijn locatie krijgen om te zien of het werkt?
Kan ik een gratis test op mijn locatie krijgen om te zien of het werkt?
Zeker! We maken graag een afspraak met u voor een gratis testplaatsing. Tijdens de testplaatsing voeren we een luchtkwaliteitmeting uit. Aansluitend ontvangt u een adviesrapport over de luchtkwaliteit en de effecten van onze luchtreiniger in uw ruimte.
In welk servicegebied is RECO Luchtreiniging actief?
In welk servicegebied is RECO Luchtreiniging actief?
Vanuit ons kantoor in Koudekerk aan den Rijn (Zuid-Holland) leveren wij luchtreinigers door heel Nederland.
Is uw vraag niet beantwoord in onze Luchtreiniging Q&A?
Bel ons op 071 – 341 91 20 of stuur een e-mail naar luchtreiniging@reco.eu. Onze adviseurs helpen u graag verder!